Öppettider

Här finns vi!

Information

Foton från förr

Fotoalbum 2010

Historik

HemHistorik

Stadsäga 1579.
Adress: Östra strandpromenaden

bild
Beskrivning:
Bostadshuset vinkelbyggt i en våning på en grund av putsad natursten med timmerstomme. Fasaden består av faluröd locklistpanel och stående och liggande fasspontpanel. Sadeltak med tvåkupigt tegel. Vita tvåluftsfönster med och utan spröjs. Vita släta dörrar med fönster. Veranda åt norr. En uthusbyggnad. De nuvarande byggnaderna är troligtvis från sekelskiftetDen första kända noteringen om Råbacka, som det hette då, är 1861. När arbetaren Carl Anders Andersson (1836-89) flyttade hit med sin hustru Anna. Deras första son föddes samma år. Därefter fick de ytterligare 6 barn. Äldste sonen emigrerade till Nordamerika 1881. Det finns noteringar om att Anderssons hade inackordering av Johannes och Carolina Eriksson som var födda 1827 respektive 1831.
bild
bild
Mitt i bilden ser man torpet Åbacka som var ett av tre hus
Om de bodde här efter de fick barn är okänt men de fick 5 barn så småningom. Om så skulle vara fallet så levde totalt 15 personer i huset. Men det skulle väl räckt med familjen Andersson som var 8 personer. Anna Andersson, som då bodde i torpet med sin yngsta dotter sömmerskan Anna Elisabet, säljer torpet till svärsonen John Fredrik Pettersson (1881-1964) i samband med dennes bröllop 1904.
bild
bild

Från 1940-talet titulerade sig Pettersson "Frukthandlare" och hade frukt och grönsaksaffär på S:t Larsgatan tillsammans med sonen Harry. Här var det alltså kommersiell odling fram till 1964 när Pettersson avlider. Efter John Petterssons död förvärvades Åbacka av Linköpings stad som genom Fritidsförvaltningen hyrde ut fastigheten som sommarnöje till 1991. Sedan dess har huset stått obebott.